top of page

Waarom hybride Cloud?


Hybride cloud

Wat is hybride cloud? Daarbij worden de verschillende vormen van cloud gemixt en verbonden met de eigen infrastructuur van je onderneming. Het bedrijf kiest daarbij zelf welk deel van zijn bedrijfsprocessen op welk deel van de gehele infrastructuur plaatst die het door de koppelingen van de verschillende clouds ter beschikking heeft. Frontend-servers kunnen bijvoorbeeld in de public cloud worden gezet terwijl de databases met de bedrijfskritische en gevoelige gegevens in een private cloud worden gehouden. In een hybride oplossing biedt de public cloud flexibiliteit en schaalbaarheid aan dat deel van de infrastructuur dat piekbelasting kent, terwijl de private cloud databescherming en -zekerheid biedt speciaal voor jouw onderneming.

Het eerste dat je moet doen als je een cloud oplossing overweegt is het doorgronden van het aanbod van een cloudleverancier. Ook moet je erachter komen welke toekomst die leverancier voor dat product voor ogen heeft. Daarnaast moet je de gebruikte techniek, architectuur en best practices evalueren en vergelijken met de eigen it-strategie en richting. Zeker wanneer een hybride oplossing wordt gekozen zal een en ander naadloos moeten samenwerken en juist het public-deel van een hybride oplossing is dan niet het meest flexibele stuk in de gebruikte techniek, want daar geldt vaak alleen de standaard van de leverancier.

Bovendien moet anders dan met had verwacht, zeker in de eerste jaren, juist meer geld worden uitgetrokken voor de it-huishouding in plaats van minder. Het juist managen van de transitie naar het uiteindelijke model is een belangrijke factor want zolang deze niet is afgerond zullen er dubbele kosten worden gemaakt op zowel het gebied van infrastructuur, maar ook processen en beheer. Een vaak vergeten post in menig businesscase is de kostenpost van licentiebeheer. Wanneer dat om servers en services gaat, kan dat flink in de papieren lopen.

Maar ook aan applicaties kan een heel ander prijskaartje hangen wanneer deze van een eigen server naar een gehost cluster wordt overgezet. Wanneer voor een ‘pay per use’-model wordt gekozen kan de maandelijkse rekening voor de cloud bovendien sterk variëren, terwijl de it-kosten binnenshuis juist altijd goed te voorspellen waren.

Hiermee zeggen we niet, dat dit nadeling is want vaak staat daar tegen over dat continuïteit/beschikbaarheid maar ook redundant uitgevoerde systemen en de flexibiliteit zich best mogen uitdrukken in een hogere prijs voor een cloud oplossing.

Maar door een duidelijke aanwijsbare kosten structuur gaat de verbruiker ook betalen voor wat hij verbruikt, kosten zijn dus aanwijsbaar toe te kennen aan een rol die iemand invult binnen een onderneming.

Verder is van belangrijk wat je bedrijfs strategie is en hoe IT daarin maximaal kan ondersteunen. Want vaak zijn er verschillende belangrijke Business applicaties, deze kunnen juist heel goed worden samen gebracht in een Hybride cloud, maar laat dit vooral door een onafhankelijke partij beoordelen. Leveranciers kijken toch met een beperkt gezichtsveld en dat is vaak de kennis en het belang van hun eigen applicatie.

Mijn eigen ervaringen zijn dat er meer nodig is voor een volledige proces ondersteuning van ondernemingen dan wat losse oplossingen die in een cloud draaien vaak ook nog los van elkaar. Er is meer samenhang tussen applicaties dan men vaak zo ziet, het succes van het slagen van een doordachte hybride cloud oplossing is eerst een heel goed inzicht in de gehele eigen IT omgeving. Daarna nog een terug te gaan en na te denken waarom we bepaalde zaken nodig hebben om tot een optimaal proces te komen. Een goed doordachte aanpak en kennis van je processen met de juiste inzet van IT kan je in een hybride Cloud mooie kansen bieden. Toekomstige innovaties zijn makkelijker in te passen en kunnen snel hun weg naar uw eindgebruikers vinden.

Met al deze componenten en het toepassen van Selfservice in een Hybride Cloud ben je als IT regie organisatie goed instaat diensten aan gebruikers aan te bieden die af te nemen zijn tegen heldere dienst prijzen.

Verder geef ik nog wat zaken waaraan je aandacht dient te geven om inzicht in te krijgen: - beveiliging en aansprakelijkheid - hoe is de data beschermd? - hoe zit het met back-ups, compliancy, aansprakelijkheid en aansprakelijkstelling van leveranciers? - zijn er duidelijke afspraken rondom het beëindigen van het contract of het recht data en applicaties terug te trekken uit de cloud?

De keuze voor een cloud-oplossing is van strategisch belang voor vele jaren en niet alleen voor de IT van uw bedrijf. De klant nadrukkelijke meenemen bij het bepalen van de keuze in cloud computing. Zijn wensen zijn immers het uitgangspunt en het doel.

Neem dan contact op met uw Partner in IT Regie Management,
(Cor).H. van Weenum, IT Regie Management by Enligne b.v. | Tel. +31650223333 | info@enligne.nl | www.enligne.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page