top of page

Let op de Valkuilen bij Digitale TransformatieDigitale transformatie, de landelijke en internationale media staan er vol mee.

Je zal dan ook bijna de fout kunnen maken om te denken dat het om een stopwoord of hype gaat. Want laten we eerlijk zijn: hoeveel bedrijven zijn daadwerkelijk bezig met het uitrollen van hun digitale transformatie? Op het niveau dat daadwerkelijk het bedrijfs-DNA en strategie transformeert wordt naar deze nieuwe tijd? Mijn conclusie: nog veel te weinig. De concurrentie is moordend de marge's zijn laag. en toch stellen ze het te lang uit.


In dit blog wil ik u meenemen naar de vier grootste bottlenecks naar een geslaagde digitale transformatie.


Het pad naar een geslaagde transformatie

Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die het 'licht' hebben gezien en zich wel bewust zijn van het feit dat ze moeten transformeren naar een nieuw businessmodel.

Een businessmodel dat aansluit bij de marktbehoeften en doelgroep van nu. Maar met een nieuw businessmodel en een nieuwe strategie ben je er nog niet. Tegenslagen in het transformatieproces komen bedrijven dagelijks tegen. Daarom weel ik graag de belangrijkste bottlenecks die je tegen kunt komen op de weg naar een geslaagde digitale transformatie.


1. Uitstelgedrag: te veel focus op korte termijn

Veel bedrijven hebben te veel focus op korte termijn business ten opzichte van de lange termijn. De target van deze maand of dit project moet nu gehaald worden, de toekomst, dat zien we later dan wel weer... Of er vinden wel overleggen plaats maar daarin wordt nog te veel gepraat over 'in de toekomst'. De noodzaak voor digitale transformatie is er al en vraagt veel tijd en energie van de mensen om in juiste banen te leiden. Het is geen makkelijke weg en vraagt om een kritische blik naar jouw businessmodel; een model dat hoogstwaarschijnlijk flink bijgestuurd moet worden. Daarnaast is de verandering tussen de oren van de werknemers belangrijk om rekening mee te houden. Geen doel is geen verandering! Door dit naar de lange termijn te blijven doorschuiven wordt de afstand tussen de markt en de concurrentie met de dag groter. 


2. Gebrek aan resources

Digitale transformatie is een zeer tijdrovend proces wat effect heeft op alle lagen van de organisatie. De grootste bottleneck is vaak een tekort aan goede resources. En dan met name tijd, geld en kennis. Strategiebepaling, planning en investeringen... Denk bij dat laatste niet alleen aan de harde euro's van bijvoorbeeld een nieuw webportaal of website, maar zeker ook aan tijdinvestering intern in mensen met de juiste technische knowhow en het realiseren van daadkracht onder medewerkers.

Het is belangrijk om een realistische inschatting te maken of de juiste resources wel beschikbaar zijn. En zo niet, een externe partner te zoeken die daarin kan ondersteunen. Als bedrijf blijf je je dan puur richten op de essentie: het strategisch business model. Er zijn dan ook altijd juiste partner en extra handjes beschikbaar om je te helpen met advies en technische knowhow.  


3. Overload aan data

De verwachting is dat binnen 2 jaar alle data wereldwijd verdubbeld wordt. Je leest het goed: verdubbeld!  De afgelopen jaren hebben we de wet van Murphy zijn werk al zien doen. Niet zo gek als je er over nadenkt. Denk maar aan bedrijven als Uber, Netflix of Booking.com. Deze diensten neem je direct af zonder tussenpersoon. Echter wat veel bedrijven onderschatten is hoe belangrijk het is om deze data te managen. Het laatste wat je wil is traagheid of downtime wegens performance issues of een onbetrouwbare IT-infrastructuur. We vragen dus steeds meer van onze data. Of dat nu on premise is of in de cloud. Zie het als een kaartenhuis. Regel je dit niet goed, dan stort het raamwerk in één klap in en kan dit ervoor zorgen dat de concurrentie een gevaarlijke stap dichterbij komt. De juiste IT-infrastructuur die met je meegroeit is dan ook essentieel. Zorg dat je dat bij de juiste partners onderbrengt. Hierin ligt een stuk meerwaarde van een Gecertificeerde IT Regiemanager.


4. Onbetrouwbare support

Je hebt je business model op orde en kritisch gekeken naar een krachtige toekomstvaste IT-infrastructuur zodat deze geen issues gaat opleveren. Maar heb je ook gedacht aan hoe het geregeld is als er toch onverhoopt iets mis gaat? Onderschat de rol van goede support niet, zodat je bij eventuele storingen of problemen zo snel mogelijkheden weer up & running bent. Een partner die hier pro-actief mee omgaat maakt het verschil. Mijn ervaring is dat veel uitbestedingen veel beloven maar toch reactief acteren. Deze leveranciers (dit zijn geen partners) die deze urgentie hier van niet inzien, hebben vaak directe gevolgen voor de kosten en winst van een onderneming. Vergeet niet dat als een functionaliteit tijdelijk niet of slecht beschikbaar is, dit voor jouw klanten (intern- en externe) directe gevolgen heeft. Investeer en kijk dus kritisch naar een betrouwbare partner. Zowel voor IT-advies als ook voor de levering, implementatie en support. 


Zo voorkom je bottlenecks

Lees je goed in als je bezig bent met the road naar digital transformation. Laat je onafhankelijk en deskundig begeleiden om tot een business IT Roodmap voor jou bedrijf te komen. Maak hierbij per onderwerp een project wat meetbaar en controleerbaar is Leer van andere bedrijven en kijk kritisch naar de markt en jouw partners. In een succesvolle weg naar digitale transformatie zijn de juiste partners key. Hoe groot of hoe klein je organisatie ook is. Zij maken het onderscheid samen je je eigen mensen. Zoek een partner waar je een goed gevoel bij hebt en die je kan helpen met de juiste roadmap, inventarisatie en berekeningen voor de lange termijn. Wij helpen je graag op het gebied van IT om een rock steady basis te creëeren voor het succes van jouw business. Naast kennis en kunde en onafhankelijkheid speelt het juiste DNA wat bij jou onderneming past ook een hele belangrijke rol


Als Certified Regie IT Manager adviseer en realiseer ik ondernemingen bij de digitale transformatie van hun business model via een Business IT-Roadmap om hun digitale doelen te behalen.


Nog niet helemaal overtuigd van de noodzaak tot digitale transformatie? In onderstaand filmpje maakt futurist Gerd Leonhard de urgentie van nú handelen duidelijk, daarbij ondersteund door licht apocalyptische achtergrondmuziek.

#ITRegieManagement #Digitaletransformatie #ITRoadmap


(Cor).H. van Weenum, IT Regie Management by Enligne b.v. | Tel. +31650223333 | info@enligne.nl | www.enligne.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page